fredag 15 mars 2013

Människans Verklighetsflykt


Eskapism 



“Gräset är alltid grönare på andra sidan staketet.” Varför flyr vi ifrån verkligheten? Har vi så mycket att göra i vår vardag att vi måste rymma från allt på olika sätt för att stressa ner oss? Människans tro på att det alltid finns något bättre på något annat ställe är ingen nyhet, vi har gjort det i många århundraden.
            Det finns ett överflöd av saker människan gör för att fly verkligheten. En lång promenad med musik i öronen, läsning, eller en resa är några exempel som befriar oss från vår realitets tankar. Varför vi gör detta kan bero på olika saker. Vi skiftar fokus, slappnar av och samlar tankar. Vår andning ger oss påfyll av energi och kan väcka känslor som vår stressiga dag inte har fått reda på. Vår egen tid är så värdefull att får vi tid att sitta när ved datorn och kolla i social media, blogga eller spela får vi en känsla av verklighetsflukt. Musik väcker ofta alla sansen och är kanske en av det största medlet till eskapism i vår tid. En annan realitet är kanske önskan om en ändring i livet.
            Romantikens svåra tider med mycket krig, fattigdom, sjukdom, och även döden överväldigade många. Detta var också tiden där opium blev först missbrukad för att bedöva känslorna. Författarnas försök att skifta fokus bort från den tråkige, fula och brutala realiteten var ofta deras egna tankar och drömmar bort till lyckligare tider, naturens enkla, eller i religionens styrka. Men människans önskan om en ändring i samhället blev till slut för stort att ignorera. Författare blev filosofer och slutade dagdrömma så småningom. Drömmarna hade till slut väkt känslor som visade en önska om en bättre vardag.
             Så förmågan att kunna drömma sig bort och ladda batterierna är en bra egenskap för att stressa när sig. Människans vilja att fly verkligheten kommer alltid till att finnas, det gäller att skilja vad som faktiskt har betydelse.  För vem har sagt att gräset på andra sidan nödvändigtvis är grönare? Man får vattna sitt eget gräs och skapa sin egen gröna harmoni för att skapa lyckan, annars vissnar den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar